Azok a piszkos részletek, avagy mit kérdezz az előolvasótól

2022.06.25

Előző posztomban leszámoltam a kezdő írók legfőbb ellenségével. Ma kivesézem, milyen kérdéseket érdemes feltenni az előolvasóknak és a bétáknak.

Hogy miért fontos bármit is kérdezni? Mert a válaszokból rengeteget lehet tanulni. Nem csak azt tudhatjuk meg, hol laposodik el a történet, de komplex képek kaphatunk többek közt karaktereink erősségeiről és gyengeségeiről.

Lássunk neki!

Érezted, hogy valahol leül a történet/fejezet?

Az a pont, ahol az olvasó elunja magát. Biztos veled is megesett, hogy oldalakat lapoztál át, mert semmi lényeges nem történt, a szavak csak sorkitöltés végett voltak jelen. Ez akkor fordulhat elő, amikor az író céltalanul veri a klaviatúrát, a történet/jelenet nem állt össze a fejében, de a késztetés, hogy alkosson, megvan. Gondold át, hogy a történet szempontjából ezek a részek mennyire fontosak, adnak-e hozzá az összképhez. Ha nem, nyugodtan húzd ki, és ne hagyd, hogy a regény céltalanul írassa magát.

Sikerült a karaktereket és a reakcióikat élethűen ábrázolni?

Szereplőink ne legyenek élettelen papírfigurák. Sírjanak, nevessenek, kételkedjenek, egyszóval csináljanak mindent, amit mi. Tegyük fel, van egy Laci nevű figuránk, aki szótlan, bátor hős. Laci ok nélkül ne lépjen ki ebből a szerepkörből, és váljon dalos pacsirtává, ne essen össze egy kis vér láttán. Aztán ott van még Judit, aki irtózik mindennemű csúszómászótól. Judit ne kapja fel az első keze ügyébe kerülő kígyót.

Mennyire élvezhetőek, valósághűek a dialógusok?

Ne feledd, minden karakter egy jellem, mint ahogy mi mindannyian. Megvannak a sajátos szófordulataik, a hozzá tartozó szókincsük, sőt gesztusaik. Van, aki lényegre törően beszél, mások terjengősebben, van, aki csak pár szóval felel, mások kimérten, esetleg össze-vissza fecsegnek. Gondold végig, milyen tulajdonságokkal ruháztad fel a szereplőidet, és aszerint beszéltesd őket. Egy nagydumás sokat jártatja a száját, egy magának való alig szólal meg. Különüljenek el az egyes hangok, mert így válik a párbeszéd élettel telivé.

Megfelelő mennyiségű és minőségű volt-e a leírás?

Ha nincs leírás, halott a regény. Az olvasó nem fogja tudni elképzelni, hol jár, kiket lát, mi veszi körül. Viszont a leírás soha ne felsorolás jellegű legyen. Ugye téged is bosszant, amikor ilyet olvasol: Sári felvette a sárga ruháját és a szandálját, odament a barna ajtóhoz, megfogta a hideg kilincset, kilépett a világos folyosóra, behúzta maga mögött az ajtót, végignézett a tapétás falakon és a növényeken. Ekkor előbukkant Peti. Kék inget viselt és kockás rövidnadrágot. Haja rövid volt, szeme barna. Magasabb volt Sárinál.

A leírásokat akár a dialógus elé/közé/mögé is csempészheted.

Mielőtt Sári megszólalt volna, belenézett Peti barna szemébe.

Peti zavartan beletúrt szőke hajába.

Miközben Sári elsietett a hatalmas páfrány mellett, hosszú, sárga ruhája beleakadt a növénybe. (Itt már két legyet ütünk egy csapásra: megtudjuk, hogy a folyosón van egy páfrány és látjuk azt is, Sári milyen ruhát visel.)

Volt olyan rész, amit nem vagy csak kevésbé értettél?

Jobb esetben a megfogalmazással van baj, rosszabb esetben egy csúnya logikai bukfencre talált rá az olvasód. A legszerencsésebb, ha a történetedről már azelőtt készítesz egy vázlatot, mielőtt nekifognál a megírásnak. Ha bonyolultabb a történetvezetési szál, jegyzeteld le, honnan indulsz és hova szeretnél eljutni. Arra ügyelj, hogy ne hagyj elvarratlan szálakat. (kivétel a folytatásos regények) Ha egy szerelmes történetbe kezdtél, amiben azt sugallod, hogy Sári és Peti a közeljövőben összejönnek, ne válts témát, és kezdj egy teljesen más dologba. Az olvasót nem a delfinek nemi élete fogja érdekelni, hanem Peti és Sári viszonya. Persze bonyolíthatod a dolgot, de amit beígértél az elején, ahhoz tartsd magad.

Azt kaptad, amit vártál?

Rettenetesen fontos az első fejezet. (Sőt, pár mondat elolvasása után képes eldönteni valaki, hogy az adott regény "neki íródott-e") Az író az első pár oldalon egy csodás, színes, ízes, szagos képet kell fessen, és a regény egészében a látottakhoz kell tartsa magát. Amennyiben az olvasód nemleges választ ad, kezdj el gondolkodni: hiba csúszott a rendszerbe. Hogy miféle? A következő posztomban kifejtem. 

© 2023 Alyona Crower. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el