Farkas Bíborka

2022.05.09

Mi volt az a pont, amikor történetírásra adtad a fejedet? Mit szólt hozzá a környezeted?

Még általános iskolás voltam. Alsós koromban képregényírással szórakoztattam magam, felsőben már regényt is írtam. A környezetem - pontosabban a családom - nem volt elragadtatva, úgy gondolták, tanulás helyett hülyeségekre fecsérlem az időmet. Ez a véleményük mindaddig megmaradt, amíg pénzt nem kaptam valamelyik írásomért, sok-sok évvel később. Nem tartoztam a jó tanulók közé, a tanáraim nem sokat néztek ki belőlem; ők nem is tudtak arról, hogy írok. Mivel nemcsak "buta" voltam, de kistermetű és sovány is, az osztálytársaimtól sem számíthattam sok jóra; csak a legjobb barátnőm olvasta az írásaimat, a regény is közös firkálásból nőtte ki magát.

Kinek ajánlanád a legutóbb megjelent/nemsokára megjelenő regényedet?

Regényem, Az Istenek akarata-trilógia különleges "hibrid": egyszerre történelmi regény és fantasy, fejlődésregény és pikareszk. Mindazoknak ajánlom, akiket vonz a régmúlt, érdeklik a letűnt kultúrák (jelen esetben az ókori kelták és a rómaiak), a régi emberek, és szívesen olvasna egy I. században játszódó, kalandos, mégis torokszorító történetet. Aki szereti a klasszikus szerzőket (pl. a Nyugatosokat), vagy akár Mika Waltari vagy Steven Saylor regényeit, könnyen lehetséges, hogy ezt is szeretni fogja.

Milyen történeten dolgozol jelenleg?

Az Istenek akarata-trilógia befejező részét, A Róma lángjait írom. Az előző két rész (Druidaösvény, A Halhatatlanok Hegye) az ókori Britannia háborúk szaggatta, mégis misztikus világában játszódik, nagyrészt druida, látó és harcos szereplőkkel; a befejező rész azonban Nero császár Rómájába viszi el az olvasót. Főszereplőm, Gwyneth, a druidanő - aki maga meséli el a történetét - nemcsak új, kiszolgáltatott helyzetével szembesül, hanem a durva kulturális különbségekkel is.

Ha minden jól megy, őszre talán ez a könyv is megjelenik.

Mivel foglalkozol, ha épp nem a klaviatúrát koptatod?

Nem vagyok sem tanár, sem bölcsész, inkább afféle "mezítlábas értelmiséginek" tartom magam: hajléktalanellátásban dolgozom. A múltat nemcsak történetek formájában szeretem, hanem nagyra becsülöm a régi, "mesélő" tárgyakat is. Szép gyűjteményem van antik holmikból, ezekre nagy élvezettel vadászunk családilag a férjemmel és a lányommal bolhapiacokon, garázsvásárokon. A keltaságok megismerése régi szenvedélyem, ebből nőtt ki a regényem is. Tolkien szerint a kelta kultúra igazi varázstarisznya, amiből csodás dolgok húzhatóak elő; tanúsíthatom, hogy ez tényleg így van.

Éltél meg írói válságot? Ha igen, hogyan jutottál túl rajta?

Az Istenek akaratát a 90-es évek közepén kezdtem el írni. Számtalan megtorpanásom volt azóta, előfordult, hogy hónapokig-évekig nem írtam le egy szót sem. Többször úgy gondoltam, hogy íróként nekem befellegzett, soha többé nem tudok írni, de legalább is ezt a történetet nem tudom folytatni. Nagy fegyvertény volt számomra, hogy végül 2016-ban az első verzió végéhez értem. Úgy gondoltam, ez már elég jó ahhoz, hogy olvasók kezébe kerüljön. Aztán persze kiderült, hogy egy frászt... Sokat mesélhetnék a kiadókeresés nyűgjeiről, volt benne részem bőven, éveken át tartó írói válsággal karöltve. Ha valaki, én tényleg elmondhatom, hogy kiböjtöltem-megkínlódtam a regényem megjelenését. A válsághelyzetekből mindig az mozdított ki, hogy éreztem, értékes az, amit eddig írtam, kár lenne veszni hagyni. Elég makacs és kitartó ember vagyok, főleg, ha valamit nagyon akarok.

Kitől/kiktől olvasol szívesen?

A klasszikus szerzőknek megkülönböztetett helye van a szívemben. Kifejezetten szeretem azokat, akiket ma már csak kevesen olvasnak, mert nehéznek tartanak (pl. Thomas Mannt, Hermann Hessét, Nabokovot, Bulgakovot, Kodolányit stb.). Emellett szeretem és olvasom a kortársakat is, főleg magyar szerzőket, és nemcsak szépirodalmat.

Hol találkozhatnak/találhatnak veled/rád az olvasók?

Leginkább a FB bugyraiban. Saját írói oldalt nem tartok fenn (ennyire még nem gondolom magam menőnek), viszont van egy tematikus csoportom, a Keltaklub, ahol rendszeresen osztok meg saját írásokat, regényrészleteket (is). Novelláim megtalálhatóak a Magyar Irodalmi Ház oldalán, regényeim kaphatóak a Pergamen Libro kiadónál, a Book 24-nél és a Líránál.  

© 2023 Alyona Crower. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el